Rukan koulu mahdollistaa ryhmään valituille, ohjattua liikuntaa yhteensä noin 10 tuntia viikossa koulupäivien sisällä tai välittömässä koulupäivän yhteydessä. Tunnit koostuvat Kasva urheilijaksi -kurssista, harjoituksista rinteessä sekä koululiikunnasta. Lisäksi nuori osallistuu seuran harjoituksiin sekä oman lajinsa yläkoululeiritykseen. Urheilun viikkotuntimäärän on näin mahdollista nousta yli 20 tuntiin.

Tavoitteena on nuoren urheilijan hyvä päivä, jossa tuetaan oppilaan kasvua tavoitteelliseksi ja osaavaksi urheilijaksi. Rukan koulu mahdollistaa urheilun ja opiskelun yhdistämisen rinnelajeissa ja on osaltaan kehittämässä suomalaisen urheilun kaksoisuramallia. Kasva urheilijaksi kurssilla painopiste fyysisessä harjoittelussa on erityisesti voimaharjoittelun eri muodot. Pääsääntöisesti harjoittelu tapahtuu oman kehon painolla. Kasvupyrähdyksen päätyttyä voimaharjoittelu on erityisen hedelmällistä nuorilla urheilijoilla. 

Yhdeksännellä luokalla oppilas tiedostaa urheilijan kasvuun vaikuttavat elementit ja omatoimisen harjoittelun merkityksen. Vuoden aikana käydään läpi oman harjoittelun kokonaiskuormitusta ja harjoitellaan myös huoltavan harjoittelun toteuttamista. Oppilaalla on lukuvuoden päätteeksi hyvät edellytykset siirtyä toisen asteen urheiluoppilaitokseen ja valmiudet aloittaa vaativampi harjoittelu. 

Oppilaaksi voidaan valita pääsykokeissa menestynyt tavoitteellisesti harjoitteleva nuori, joka asuu Rukan koulun oppilaaksiottoalueella tai jolla mahdollistuu päivittäinen kulkeminen Rukan kouluun. 

Rukan koulu -rinnelajien urheiluyläkoulu

Alppihiihdon, freeskin ja lumilautailun yläkoululeirityksiin voi hakea myös toukokuun aikana suoraan Vuokatti-Ruka urheiluakatemian Hae mukaan -sivuilta

Rinnelajien 9.-luokkalaisten ryhmän lukuvuosi on jaettu 4. jaksoon  Harjoittelun painopiste on motoristen taitojen oppimisessa. Tunneilla pyritään saamaan paljon toistoja ja liikettä. Innostava ja kannustava ilmapiiri motivoi oppilaita kehittämään itseään urheilussa ja elämässä. Urheilijoille mahdollistetaan taitoihin nähden sopivan haastavaa harjoittelua, omaa kehittymistä havainnoiden.  Psyykkisiä taitoja harjoitellaan jaksojen sisällä teemoittain. Rinteiden avauduttua lokakuun alussa harjoitteluun lisätään peruslaskutaitojen harjoittelua. 

Syksy 1.jakso 11.8.-12.10.2021

-voima ja nopeus, liikkumistaidot, 

Psyykkiset taidot:

 • ryhmäytyminen ja taidokas tavoitteen asettelu

Kevät 1.jakso 10.1.-17.3.2022

 • tasapainotaidot 
 • voima ja kestävyys
 • rinneharjoittelu

Psyykkiset taidot:

 • kilpailemisen taidon harjoittaminen

Syksy 2.jakso  13.10.-22.12.2021

 • voima ja liikkuvuus
 • lajinomaiset tasapainotaidot
 • rinneharjoittelu

Psyykkiset taidot:

 • minä urheilijana

Kevät 2.jakso 18.3.2022

 • liikkumis- ja välineenkäsittelytaidot
 • kimmoisuus ja rytmi
 • rinneharjoittelu

Psyykkiset taidot:

 • rentoutumis- ja vireystilan säätely

Hakuaika on 1.5 – 5.6.2021

Pääsykokeet pidetään Kuusamossa 14.-16.6.2021.

Pääsykokeissa tehdään Olympiakomitean suosittelema soveltuvuuskoe.

Koulukohtainen lajiosa tehdään trampoliinilla ja tasapainovälineillä. Pääsykokeeseen sisältyy haastattelu.

Hae mukaan Rukan urheiluyläkoulu ryhmään tästä linkistä: 

Lataa tiedote tästä

Lisätietoja:

Ulla Parviainen, rehtori, Rukan koulu

0400 454 297

Mika Pelli, valmennuspäällikkö, Vuokatti-Ruka urheiluakatemia

050 4641 906